Перейти до вмісту
Головна » Блог » Трішки цікавого про базилік

Трішки цікавого про базилік

  • від

Частина 1. Культурно-орбядове значення.

Базилік (Ocimum basilicum L.), в Україні ще відомий як Васильки справжні. На територію Європи потрапив у IV ст. до н.е. а батьківщиною цього пахучого красеня є Індія і Цейлон.

На території України васильки вважалися магічними, їх використовувати для приворотів,  на літнє сонцестояння, або інакше на Купала дівчата вплітали цю пахучу рослину у вінки, які потім спускали у воду для пошуку судженого.

Висаджували базилік і коло хати, щоб відлякувати всяку нечисть. На весіллях гілочки васильків прикріпляли до одежі гостей, вплітали у вінок нареченій, нареченому чіпляли до коміру. Таким чином відлякували духів, щоб ті не завадили збудувати міцну сім’ю.

Незамінним базилік був і при пологах, біля голови жінки, або довкола неї розкладали васильки, щоб пологи були легкими, новонароджене маля купали у відварі трав, серед яких обов’язково був і базилік.  Цю пряність вшивали у подушки, щоб сон був міцнішим, зав’язували у вузлик в куток пелюшки, щоб відлякати нечисть від дитини.

Відігравав він важливу роль і в похоронному обряді. Гілочки сушеного базиліку клали до рук покійного і під його голову. Ті хто стояв коло гробу теж тримали васильки в руках, щоб душа покійника не переселилася у тіло живих.

Однак вдихати аромат свіжого базиліку, що ще росте було заборонено. Вважалося, що так можна вдихнути духів потойбіччя, і оселити їх у своєму тілі.

З приходом християнства васильки продовжили використовувати в релігійних обрядах. Висушені квіти рослини клали у освячену на Йордан воду, від чого вона отримувала аромат, також вплітали квіти у букет (кропило), за допомогою якого господар перед бабиним вечором (на водохреща) освячував оселю. 

Zelo – ваш пряний сад на підвіконні!🌱

👉 Підписуйтесь на наш Instagram!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *