Перейти до вмісту
Головна » Блог » Трішки цікавого про посів

Трішки цікавого про посів

Як, коли і куди сіяти пряні трави.

Пряні трави, це ароматні, смачні та вкрай корисні рослини. Найчастіше їх можна знайти на прилавках супермаркетів у сухому виді. Однак свіжі прянощі мають не лише більше аромату, смаку та користі, але і виконують декоративну функцію.

Мабуть важко уявити кухню, якій не пасуватиме горщик зі свіжою материнкою, базиліком, та розмарином.

Знайти прянощі в горщиках у нашій країні можна хіба у крафтових виробників, або ж зовсім короткий період на стихійних ринках.

Але що робити, коли замовляти з інтернету страшно? Товар руками не помацаєш, аромат і якість не перевіриш….

Вихід є, посіяти самостійно.

Найкраще починати посів прянощів наприкінці лютого – початку березня, коли стає дедалі тепліше та достатньо довгі світлові дні.

Більшість пряних насінин є доволі дрібними. Тому перш ніж починати цей кропіткий процес варто звільнити вибраний простір та застелити його білим папером (насінинки дрібні та темні, і якщо вони ненароком просипляться, їх можна буде легко зібрати зі світлого паперу.)

Варіантів у що сіяти прянощі є безліч. Це можуть бути як спеціальні касети для розсади, так і горщики будь якого розміру, навіть невеликі торф’яні таблетки. Якщо в подальшому ви не бажаєте займатись пересадкою рослинки, то краще обрати великий горщик, об’ємом не менше 1,5 л.

Особливу увагу варто приділити ґрунту. На перших етапах розвитку насінина потребує чимало води та тепла, однак майже не потребує світла. Тому на дно перфорованого горщика слід покласти невеликий дренаж, це може бути жменька камінців, агроперліт, чи навіть черепки зі старого керамічного горщика, це запобігатиме передмову, але дозволить підтягувати вологу із підставки.

Для пророщення зерна чудово підходить кокосовий субстрат, або інакше кокоґрунт, в ньому міститься багато поживних речовин для пророщування зернин. Якщо рослинка не буде потім пересаджуватись, тоді варто змішати кокосубстрат зі субстратом універсальним в пропорції 1:2. Не варто наповняти горщик субстратом до країв. Краще залишити бортик висотою 1-2 см. Так при подальшому поливі вода не проливатиметься через край.

Наповнивши горщик субстратом візьміть 2-3 насінини та обережно помістіть їх на ґрунт.

Насінини розташовуйте на певній відстані одна від одної. Злегка притрусіть насінини залишками субстрату, проте не надто сильно, бо рослинка не зможе пробитись крізь товщу землі та загине.

Добряче пролийте горщик відстояною водою кімнатної температури. Поки насіння не проросло, слід використовувати туманне або просто дрібне розпилення, щоб насінини не змило , чи не заштовхало глибоко у субстрат.

Накрийте горщик харчовою плівкою, зафіксуйте її, та зробіть декілька проколів голкою.

Поки насіння проросте (2-5 днів) поставте його у темне, але досить тепле (не менше 18 до 25 градусів) місце.

А далі спостерігайте. Не поливайте надто сильно, але і не дозволяйте субстрату пересохнути. Щойно з’являться перші листочки перенесіть горщик у світле місце, можна і на підвіконня.

Не знімайте плівку, допоки вона не заважає рослинці. Якщо на дворі ще прохолодно, а плівку пора знімати, замініть її на прозорий контейнер. Не забудьте про перфорацію. Рослині вкрай необхідне свіже повітря.

Через два тижні, коли рослина зміцніє, а температура буде стабільно високою, сміливо знімайте кришку, та насолоджуйтесь ростом ароматної пряності.

Zelo пропонує якісні прянощі в горщиках, гарантуємо насичений смак та аромат і безпечну пересилку рослинок у ваш регіон. А також безкоштовну консультацію по догляду впродовж усього періоду росту рослини!

Усі деталі у нашому Instagram>>

Позначки:

7 думок щодо “Трішки цікавого про посів”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *